Wybierz region

Wybierz miasto

    Pączkowa uczta

    Autor: (pas)

    2005-02-03, Aktualizacja: 2005-02-03 10:11 źródło: Dziennik Zachodni

    Tłusty czwartek nieodłącznie kojarzony jest z pączkami. Skąd się wzięły, nie wiadomo. Jedna z legend mówi o wdowie po wiedeńskim piekarzu, która rozgniewana, że zamówiony chleb nie został wypieczony na czas, ze złości ...

    Tłusty czwartek nieodłącznie kojarzony jest z pączkami. Skąd się wzięły, nie wiadomo. Jedna z legend mówi o wdowie po wiedeńskim piekarzu, która rozgniewana, że zamówiony chleb nie został wypieczony na czas, ze złości cisnęła kawałek ciasta na patelnię z wrzącym tłuszczem. Warto wiedzieć, że już przed wojną najbardziej popularne były polskie pączki z różą. Wiemy, jak je zrobić!




    PĄCZKI Z RÓŻĄ

  • Składniki
    60 dkg mąki, 1 szklanka mleka, 5 dkg drożdży, 13 dkg masła, 8 dkg cukru, 8 żółtek, 2 jajka, 1 kieliszek araku lub rumu (40 ml), 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, szczypta soli, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 szklanka konfitur z róży, 1 kg smalcu do smażenia.

  • Przepis
    Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajka utrzeć z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak i skórkę cytryny. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Formować małe pączki, nadziewać je konfiturami i układać na stolnicy, aby urosły.

    W głębokim rondlu rozgrzać smalec. Wkładać pączki, smażyć je na rumiano (przewracać podczas smażenia), a potem osączać na bibule i gorące posypywać cukrem pudrem lub smarować lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej.

    Smacznego!
  • Sonda

    Uczniowie jednej z katowickich szkół zażądali wprowadzenia mundurków.Czy sądzisz że to dobry pomysł?

    • Tak (68%)
    • Nie (29%)
    • Trudno powiedzieć (4%)

    Korzystamy z cookies i local storage.

    Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.