Remigiusz Rączka w Mikołowie
Święta już za pasem, więc pora zacząć myśleć o kulinarnych przepisach. O tradycyjnych potrawach wielkanocnych opowie nam Remigiusz Rączka, najsłynniejszy śląski kucharz zaprzyjaźniony już z powiatem mikołowskim.
Tym razem kilka propozycji ze swojego menu wielkanocnego zdradzi nam na spotkaniu w Miejskim Domu Kultury w Mikołowie.
Może będą to przepisy na białe barszcze i żury, soczyste pieczenie, pasztety, białe kiełbasy, a na przystawki - wykwintne sałatki czy jajka we wszelkiej postaci? A na deser - wielkanocne ciasta: puchate baby i babki - ucierane i drożdżowe oraz fantazyjne mazurki na kruchym spodzie. Jaki będzie to zestaw przepisów przekonać trzeba się samemu.
Wielkie gotowanie odbędzie się 2 kwietnia w ramach spotkań "Śląskiej Galerii". Wstęp na "Wielkanoc po śląsku" jest bezpłatny.
Z zaproszenia skorzystają z pewnością degustatorzy śląskiego jadła, ale też entuzjaści śląskiej gwary, z którą Remigiusz Rączka się nie rozstaje. Bo gwary na spotkaniach z kucharzem jest tyle samo, jeśli nie więcej niż jedzenia.
W każdym razie będzie smacznie, swojsko i już w klimacie świąt, które zbliżają się do nas wielkimi krokami. Warto już przygotować menu!
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?