Dlaczego w rolnictwie ekologicznym nie stosuje się pestycydów? Które odpady można wykorzystać do procesu kompostowania? Co powinno się znaleźć na etykiecie produktu ekologicznego? – na te i inne pytania dotyczące funkcjonowania rolnictwa ekologicznego musieli dziś odpowiedzieć wszyscy uczestnicy konkursu. Test trwał godzinę; składał się z 33 pytań zamkniętych i 3 pytań otwartych.
Ekologia - więcej miłości do przyrody
– Rolnictwo ekologiczne jest trudniejsze od konwencjonalnego i w związku z tym potrzebna jest większa wiedza, więcej umiejętności i więcej miłości do przyrody – podsumował spotkanie zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego Kazimierz Porębski.
Zobacz też: Ekologiczna Sztafeta Rowerowa. Stań się częścią czegoś ważnego! [ZDJĘCIA]
Konkurs „Smak ekologicznej żywności” został zorganizowany po raz jedenasty. Co roku jest dla uczniów okazją do zdobycia rzetelnej wiedzy na temat żywności ekologicznej i wykazania się nią podczas rywalizacji. To również szansa na zdobycie cennych nagród (np. książek czy sprzętu multimedialnego).
"Smaki ekologicznej żywności" - poznaj laureatów
– w kategorii dla szkół podstawowych:
I miejsce: Julita Głodkowska, Szkoła Podstawowa w Lesznie
II miejsce: Maria Oleksiak, Szkoła Podstawowa w Ostrówku
III miejsce: Natalia Krzykowska, Szkoła Podstawowa w Obrębie
– w kategorii dla gimnazjów:
I miejsce: Katarzyna Ziemek, Zespół Szkół nr 1 w Goworowie
II miejsce: Dorota Romańczuk, Gimnazjum w Sterdyni
III miejsce: Alicja Sadowska, Publiczne Gimnazjum w Lesznie
Gratulujemy! Zapraszamy do galerii zdjęć z finału konkursu o ekologicznej żywności!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?