MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwki, w szczególności suszone znane są z właściwości...
fot. rawlik/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Wspierają leczenie zaparć

Śliwki, w szczególności suszone znane są z właściwości łagodzenia zaparć. Wynikają one m.in. z dużej zawartości błonnika (głównie nierozpuszczalnego) oraz z obecnego w suszonych śliwkach – sorbitolu, który ma właściwości przeczyszczające.

Jak podaje dr Henryk Różański także powidła i nektary śliwkowe to naturalne środki rozwalniające, które są szczególnie przydatne do stosowania u dzieci, osób starszych i schorowanych cierpiących na zaparcia. Zalecane przez fitoterapeutę dawkowanie to 30 do 80 g powideł lub marmolada, przyjmowanych najlepiej na czczo. Po ich spożyciu należy przyjmować większe ilości płynów.

Zobacz również

III Gnieźnieńskie Spotkania Teatralne Przedszkolaków

III Gnieźnieńskie Spotkania Teatralne Przedszkolaków

Czasopismo "Morze" ma już 100 lat! Jubileusz podczas wystawy w Galerii na Wyspie

Czasopismo "Morze" ma już 100 lat! Jubileusz podczas wystawy w Galerii na Wyspie

Polecamy

Jak zmienia się podejście Polaków do planowania wakacji?

Jak zmienia się podejście Polaków do planowania wakacji?

Mieszkanie ze „Świata według Kiepskich” ukryte na zamku! Zobacz, gdzie je zwiedzisz

Mieszkanie ze „Świata według Kiepskich” ukryte na zamku! Zobacz, gdzie je zwiedzisz

Gdzie Polacy wyjadą w tym roku na wakacje? Możliwe, że też się tam wybierasz

Gdzie Polacy wyjadą w tym roku na wakacje? Możliwe, że też się tam wybierasz