Baba wielkanocna: Ornontowice
Konkurs na "Najlepszą babę wielkanocną" powoli staje się tradycją w Ornontowicach. Swój świąteczny wypiek do konkursu może zgłosić każdy mieszkaniec Ornontowic.
- Zazwyczaj zwycięzców wybieramy spośród kilkunastu uczestników, w tym roku też było podobnie, do konkursy zgłosiło się 13 uczestników - mówi Aleksandra Malczyk, dyrektorka Centrum Kultury i Promocji ARTeria w Ornontowicach.
W tym roku zwycięską babę upiekła Magdalena Owczarek z ornontowickiego Koła Gospodyń Wiejskich. Oceniano smak, wygląd i oryginalność przygotowanych ciast.
Najmłodszy uczestnik trzeciej edycji konkursu ma blisko 10 lat i to właśnie mały Paweł zgarnął aż dwie nagrody. - Zajął drugie miejsce decyzją komisji konkursowej i dostał jeszcze nagrodę publiczności. Wszystko za sprawą ciasta mandarynkowego (przepis Pawła znajdziecie obok).
Do konkursu rezolutny 9,5-latek zgłosił się już w ubiegłym roku, ale jego babka wielkanocna nie została wtedy nagrodzona. - W tym roku zobaczył, że można się zgłaszać do kolejnej edycji i niekoniecznie chciał, ale w końcu powiedział: mamo, a może jednak spróbujemy - mówi pani Sabina, mama małego cukiernika. No i spróbowali. - Całą babkę syn zrobił sam, za wyjątkiem wkładania ciasta do piekarnika i wyjmowania go, cała reszta to już zabawa dla Pawła - podkreśla mama.
Chłopiec lubi oglądać programy kulinarne, asystuje babci w kuchni: to obierze, tamto posieka, coś pokroi, coś wymiesza - ot, mały kucharz.
- Tak to się wszystko zaczyna, kto wie, czy nie rośnie nam mały cukiernik - komentował i komplementował chłopca Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz i juror konkursu na "Najlepszą babę wielkanocną" w Ornontowicach.
Przepisy na zwycięskie baby
MAGDALENA OWCZAREK - I miejsce
Składniki na ciasto:
200 g miękkiego masła, 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
4 jajka, 125 mąki ziemniaczanej
125 g mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki kakao
50 g posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 g posiekanej czekolady
Składniki na poncz:
120 ml wina czerwonego, 50 ml soku z pomarańczy, 1 łyżka cukru
Składniki na polewę:
czekolada gorzka, masło, czekolada biała
Masło utrzeć z cukrem dodać jajka, dodać pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. Formę wysmarować masłem ciasto przełożyć do formy, piec 50-60 minut w temperaturze 170 stopni, ciasto zostawić w formie do wystygnięcia.
Wino zmieszać z sokiem pomarańczowym i cukrem, podgrzać. Przygotowanym ponczem polać ciasto i pozostawić do nasiąknięcia. Udekorować czekoladą.
PAWEŁ SZAFRANIEC - II miejsce
Ciasto mandarynkowe
Skladniki:
4 mandarynki, 25 dkg mielonych migdałów lub orzechów,
15 dkg cukru, 6 jaj, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Mandarynki ze skórką gotować 10 minut. Przestudzić je. Następnie
żółtka i cukier ubić, dodać mandarynki (zmiksować 2 ze skórką
i 2 obrane), dodać migdały i wymieszać. Ubić pianę i połączyć
wszystko. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 min.
Laureaci konkursu i zdobywcy wyróżnień na pamiątkowym zdjęciu i z nagrodami
============11 Zdjęcie Autor(39554022)============
fot. a. malczyk
============06 Zdjęcie Podpis 8.5(39554023)============
Zwycięska baba pani Magdaleny Owczarek
============11 Zdjęcie Autor(39554019)============
fot. a malczyk
============06 Zdjęcie Podpis 8.5(39554020)============
Ciasto mandarynkowe najmłodszego uczestnika konkursu
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?