MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten...
fot. 123 RF

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Szybkie rozmrażanie mięsa

Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten błąd, a mianowicie wrzucamy mięso do miski z ciepłą lub gorącą wodą. Mięso powinno rozmrażać się powoli, najlepiej w lodówce, gdzie temperatura jest około 4 stopni Celsjusza. Unikniemy w ten sposób utraty smaku produktu oraz zmiany jego struktury. Ciepła woda rzeczywiście szybciej rozmrozi mięso, ale może doprowadzić do tego, że straci ono swój kolor i się zepsuje. Najlepszą metodą rozmrażania jest pozostawienie zamrożonego mięsa na noc w lodówce, gdzie panuje niska temperatura, która hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Jeżeli zależy nam na czasie, użyjmy mikrofalówki, ale tylko z funkcją defrost.

Zobacz również

Polscy kibice w Ostrawie wierzyli w utrzymanie Biało-Czerwonych w MŚ elty ZDJĘCIA

NOWE
Polscy kibice w Ostrawie wierzyli w utrzymanie Biało-Czerwonych w MŚ elty ZDJĘCIA

Przed lubelskim sądem ruszył proces dwóch oskarżonych o szpiegostwo na rzecz Rosji

Przed lubelskim sądem ruszył proces dwóch oskarżonych o szpiegostwo na rzecz Rosji

Polecamy

Tematy rozszerzonej matury z polskiego wywołały frustrację. Opinie maturzystów

Tematy rozszerzonej matury z polskiego wywołały frustrację. Opinie maturzystów

Forum Kobiecości 25 maja w Muzeum Śląskim w Katowicach!

Forum Kobiecości 25 maja w Muzeum Śląskim w Katowicach!

Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

PILNE
Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci