MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Kim jest mężczyzna, który skradł serce Ewy Gawryluk? Sportowi fani dobrze go znają

HIT DNIA
Kim jest mężczyzna, który skradł serce Ewy Gawryluk? Sportowi fani dobrze go znają

Moravia Anna-Bud Morawica ograła Wierną Małogoszcz w czwartej lidze [ZDJĘCIA]

Moravia Anna-Bud Morawica ograła Wierną Małogoszcz w czwartej lidze [ZDJĘCIA]

Polecamy

Urlop w Turcji bez biura podróży? Sprawdź, jak najlepiej go zaplanować

Urlop w Turcji bez biura podróży? Sprawdź, jak najlepiej go zaplanować

Trzy godziny z kotem Cukierkiem w Dniu Dziecka

Trzy godziny z kotem Cukierkiem w Dniu Dziecka

Te słowa wykorzystasz na zakończeniu roku. Jak przygotować przemówienie?

Te słowa wykorzystasz na zakończeniu roku. Jak przygotować przemówienie?