MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wyobrażacie sobie życie bez czekolady i kakao? A tak by...
fot. dghchocolatier (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Kakao (i czekolada)

Wyobrażacie sobie życie bez czekolady i kakao? A tak by było, gdyby nie odkrycie Ameryki. To właśnie tam, a dokładniej mówiąc - w Meksyku zaczęto uprawiać kakaowce i wykorzystywać ziarna tych drzew. Produkowano z nich przede wszystkim ekskluzywny napój o nazwie xocolati (to od niego pochodzi nazwa „czekolada"). Był on znany już niemal 3 tysiące lat temu, jednak dostępny tylko dla najwyższych warstw społeczeństwa i pijany przede wszystkim podczas różnych obrzędów. Był on gorzki, doprawiany m.in. chilli i daleko odbiegał smakiem od tego, co kojarzymy z kakao lub czekoladą.

Ziarna kakaowca w Europie doceniono dopiero w XVII wieku, kiedy zaczęto je przygotowywać podobnie, jak współczesne kakao (roztarte ziarna z mlekiem i cukrem). Jednak na wynalezienie czekolady trzeba było czekać aż do XIX wieku!

Zobacz również

Bezpłatny festiwal filmowy w Gliwicach! Watch Docs 2024 - zobacz program

Bezpłatny festiwal filmowy w Gliwicach! Watch Docs 2024 - zobacz program

13-latka na wycieczce szkolnej w Zatorze... urodziła dziecko

13-latka na wycieczce szkolnej w Zatorze... urodziła dziecko

Polecamy

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii