MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjna góralska wigilia to przede wszystkim ziemniaki,...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Podhale

Tradycyjna góralska wigilia to przede wszystkim ziemniaki, regionalne sery oraz kapusta. Mamy więc bukty (rodzaj kopytek), moskole (rodzaj placków) czy kłóty (kapusta z ziemniakami). Warto polecić zwłaszcza bryndzylki, które powstają z bryndzy, oscypków i ziemniaków. Z wigilijnych zup jada się kwaśnicę lub barszcz. Ciekawym podhalańskim zwyczajem jest łamanie się opłatkiem posmarowanym miodem. Na Podhalu popularna jest także kapusta z grochem.
Zobacz, jak przygotować kapustę z grochem.

Zobacz również

Tak bawili się uczestnicy drugiej edycji Mormin Summer Lake! [ZDJĘCIA]

Tak bawili się uczestnicy drugiej edycji Mormin Summer Lake! [ZDJĘCIA]

Ruszył Festiwal Orkiestr Dętych 2024 w Świeciu. Zobacz zdjęcia

Ruszył Festiwal Orkiestr Dętych 2024 w Świeciu. Zobacz zdjęcia

Polecamy

Codziennie łykasz tabletki? To wcale nie sprawi, że będziesz zdrowszy

Codziennie łykasz tabletki? To wcale nie sprawi, że będziesz zdrowszy

Noszą męską bieliznę? Gessler, Krzan i Lewandowska sięgnęły po nowy trend

Noszą męską bieliznę? Gessler, Krzan i Lewandowska sięgnęły po nowy trend

Idealne kotlety dla niejadków. Bez trudu ukryjesz w nich kalafiora

HIT DNIA
Idealne kotlety dla niejadków. Bez trudu ukryjesz w nich kalafiora