MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W wielu małopolskich domach nie ma wigilii bez żuru z...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Małopolska

W wielu małopolskich domach nie ma wigilii bez żuru z grzybami, który jest postną wersją znanego szerzej wielkanocnego żurku z białą kiełbasą i jajkiem. Jada się także gotowany groch, również z dodatkiem kapusty. Wyjątkowym specjałem, który pochodzi z Kresów, jest natomiast słodka zupa migdałowa, którą gotuje się na mleku i ryżu, z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Zobacz, jak zrobić zupę migdałową.

Zobacz również

Burza nad Łodzią. Wieczorna nawałnica spowodowała liczne zniszczenia

Burza nad Łodzią. Wieczorna nawałnica spowodowała liczne zniszczenia

Tragedia na torach. Zginął maszynista

Tragedia na torach. Zginął maszynista

Polecamy

Dieta 48-godzinna na płaski brzuch. Efekty są zadziwiające!

TYLKO U NAS
Dieta 48-godzinna na płaski brzuch. Efekty są zadziwiające!

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Gdzie wyrzucić stary tusz do rzęs, a gdzie dezodorant? Rozwiewamy wątpliwości

O TYM SIĘ MÓWI
Gdzie wyrzucić stary tusz do rzęs, a gdzie dezodorant? Rozwiewamy wątpliwości