MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Nie tylko malinowe i koktajlowe. Pomidory czekoladowe słodkie jak mleczna tabliczka? Zobacz, czym wyróżnia się odmiana Kumato

Redakcja
Pomidory czekoladowe swoją nazwę zawdzięczają barwie – ich skórka jest ciemnobrązowa. W smaku są słodkie i intensywne, a miąższ ma dość twardą konsystencję, bez nadmiaru pestek
Pomidory czekoladowe swoją nazwę zawdzięczają barwie – ich skórka jest ciemnobrązowa. W smaku są słodkie i intensywne, a miąższ ma dość twardą konsystencję, bez nadmiaru pestek barmalini/Getty Images
Brązowe pomidory? Kiedyś ten widok był rzadkością na sklepowych półkach, dziś nie dziwi nikogo. Pomidory Kumato, zwane też czekoladowymi, coraz częściej lądują na polskich stołach. Docenia się je nie tylko ze względu na barwę, ale także za smak i walory odżywcze. Co o nich wiemy?

Spis treści

Koktajlowe, malinowe, rzymskie, żółte – do wyboru, do koloru. Odmian pomidorów jest mnóstwo, każda cechuje się innymi właściwościami i zastosowaniem. Choć najczęściej sięgamy po gruntowe od lokalnego rolnika, z chęcią próbujemy nowych smaków.

Co ten pomidor ma wspólnego z czekoladą? Kosztuje niemało

Pomidory czekoladowe swoją nazwę zawdzięczają barwie – ich skórka jest ciemnobrązowa. W smaku są słodkie i intensywne, a miąższ ma dość twardą konsystencję, bez nadmiaru pestek. Dzięki temu nadają się zarówno do sałatek, dań, przetworów, jak i na kanapkę.

Dlaczego warto sięgać po pomidory? Badania potwierdzają, że pomidory mogą pomóc w obniżeniu wysokiego ciśnienia. Jedz je każdego dnia!

Kumato są odmianą wyhodowaną, po raz pierwszy ujrzały światło dzienne w Hiszpanii; tam też mają najlepsze warunki do rozwoju. Obrót nasionami podlega kontroli, więc nie każdy rolnik może ot tak zabrać się za sadzonki. Choć w sieci pojawiają się oferty sprzedaży nasion pomidorów czekoladowych, prawdopodobnie większość to zamienniki.

W sklepach pojawiają się sezonowo, a za kilogram trzeba zapłacić więcej niż np. za klasyczne malinowe. W jednym z dyskontów kosztowały niedawno 19,99 zł/kg, w innej sieci przez kilka dni można je było kupić w promocji - 13,99 zł/kg zamiast niecałych 20 zł/kg. Klienci chwalą je za trwałość, nie psują się tak szybko ze względu na zbity miąższ. Oprócz głównej odmiany Kumato na rynku można też spotkać inną w podobnym odcieniu – Sweet Marmande.

Dlaczego warto sięgać po pomidory czekoladowe?

Choć trudno szukać w nich posmaku czekolady, uważane są za jedne ze smaczniejszych pomidorów. Posiadają więcej cukrów prostych, stąd ich słodycz. Nie mają dużo kalorii, mogą więc po nie sięgać osoby na diecie. Kumato stanowią źródło witamin i minerałów, szczególnie poleca się je chorym na serce. Ponadto zmniejszają ryzyko chorób oczu, nowotworów i procesu starzenia.

Jak jeść pomidory Kumato?

Czekoladowe pomidory można wykorzystać na wiele sposobów. Dobrze znoszą smażenie, duszenie, pieczenie, można je też podawać w wersji surowej. Podobnie jak pomidory cherry czy malinowe, łączą się z ziołami, serami i innymi warzywami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Nie tylko malinowe i koktajlowe. Pomidory czekoladowe słodkie jak mleczna tabliczka? Zobacz, czym wyróżnia się odmiana Kumato - Strefa Agro

Wróć na mikolow.naszemiasto.pl Nasze Miasto