Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Trójkolorowa wiekanocna babka [PRZEPIS] Radzą gospodynie z Ornontowic

Magdalena Foltys
Specjalnie dla Was upiekliśmy trójkolorową wielkanocną babę. Swój przepis zdradziły nam gospodynie z Ornontowic

Sprawdziliśmy dla Was, czy upieczenie wielkanocnej baby to dla współczesnej koiety pracującej przysłowiowa bułka z masłem. Okazało się, że nie jest to zadanie czasochłonne, a co więcej, dające wielke radości. Utwierdziły nas w tym trzy gospodynie z Ornontowic: Agnieszka Czysz, Halina Szafraniec i Elżbieta Dawid, z którymi wspólnie w Centrum Promocji i Kultury Arteria w Ornontowicach upiekliśmy trójkolorową babę wielkanocną.

- Pieczenie trzeba mieć w genach, a kto go nie ma, musi bardzo chcieć coś dobrego ugotować lub upiec i wtedy się udaje - mówiła pani Agnieszka Czysz.

Na początku kupiłyśmy wszystkie produkty i odważyłyśmy potrzebne składniki. Ciasto składało się z trzech warstw. Każda z nich musiała być przygotowania w oddzielnej misce, aby zachować trójkolorowość.

Wszystkie składniki pierwszego ciasta wymieszałyśmy i z pomocą pani Haliny gotową masę wlałyśmy do formy wysypanej bułką tartą. I to kolejny sekret szefowej kuchni. - Formę najlepiej wysmarować masłem i wysypać bułka tartą, ponieważ wtedy ciasto nie przyklei się do ścianek - zdradza pani Agnieszka, nasz ekspert.

Podobnie zrobiłyśmy z kolejnymi dwiema warstwami, najpierw ubijałyśmy i mieszałyśmy, później układałyśmy warstwę na warstwie w formie.

Pani Halina włożyła gotowe ciasto do pieca na 45 min. w temp. 180 stopni. Na koniec wystarczyło posypać babkę białą czekoladą i skosztować. W piątek został rozstrzygniety konkurs Arterii "Na najlepszą babę wielkanocną" i nasze ciasto zwyciężyło.

Oto przepis na pyszną, trójkolorową babę wielkanocną

Pierwsza warstwa - składniki:
20 dag margaryny
10 dag cukru pudru
skórka cytrynowa
7 żółtek
1/8 litra śmietany
25 dag maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie: margarynę, cukier, żółtka, skórkę cytrynową utrzeć i pomału dodawać śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać i włożyć do formy wysypanej bułką tartą.

Druga warstwa - składniki:
7 białek
20 dag cukru pudru
1 cukier wanilinowy
12 dag stopionej margaryny
7 dag mąki pszennej
6 dag mąki ziemniaczanej.

Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Stopniowo dodawać resztę składników (margarynę, mąkę pszenną i ziemniaczanej). Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wylać masę do formy na ciasto pierwsze.

Trzecia warstwa - składniki:
4 jaka
12 dag cukru
7 dag mąki
3 dag kakao

Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na parze, dodać mąkę i kakao. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wylać do formy.

Piec ok. 45 min. w piecu elektrycznym w temp. 180 stopni.

Życzymy smacznego!

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na mikolow.naszemiasto.pl Nasze Miasto