Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Kopytka z sosem pieczarkowym na sycący obiad bez mięsa. Zadowolą nawet głodomorów. Sprawdź przepis na kluski w aromatycznym sosie

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Kopytka z sosem pieczarkowym nie są trudne do zrobienia, choć nieco czasochłonne.
Kopytka z sosem pieczarkowym nie są trudne do zrobienia, choć nieco czasochłonne. jenifoto/ Getty Images
Kopytka z sosem pieczarkowym to danie, które pobudzi kubki smakowe i umili jesienne, zimne, ponure popołudnia. Idealnie sprawdzi się na obiad w dzień, w który nie mamy ochoty na mięso, a zjedlibyśmy coś sycącego na wytrawnie. To danie skutecznie rozgrzeje, a co więcej, jego przygotowanie nie wymaga wymyślnych składników, ani nie jest trudne. Zobacz przepis na kopytka z sosem pieczarkowym.

Spis treści

Dobra kuchnia to nie tylko jedzenie, a prawdziwa przyjemność dla zmysłów. Kopytka z sosem pieczarkowym łączą prostotę i bogactwo smaków. Doskonale sprawdzą się jako danie główne. Co więcej, można je urozmaicić dodatkami już na etapie przygotowywania ciasta na kopytka, a na talerzu pysznymi i zdrowymi surówkami.

Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Liczba porcji: 4.
Stopień trudności: łatwy

Czytaj też: Pierogi z białą kapustą według Ewy Wachowicz. Nietypowy i niezwykle prosty farsz rozpływa się w ustach

Składniki na kopytka z sosem pieczarkowym

Składniki na kopytka:

  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka soli.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 500 gramów pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 1 śmietankowy serek topiony,
  • łyżka oliwy,
  • 250 mililitrów słodkiej śmietanki 18%,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić kopytka z sosem pieczarkowym?

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki o podobnej wielkości i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Ziemniaki odcedź i odparuj. Dokładnie rozgnieć.
  3. Po całkowitym wystudzeniu ziemniaków dodaj do nich jajka, mąkę i sól. Zagnieć ciasto.
  4. Podsyp stolnicę mąką i wyłóż na nią ciasto. Zagniataj, aż powstanie gładka masa, gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodaj mąki.
  5. Podziel ciasto na kilka mniejszych części. Z każdej z nich formuj wałek i odcinaj nożem kopytka.
  6. Zagotuj w garnku wodę, osól ją.
  7. Kopytka gotuj partiami. Po wypłynięciu na wierzch gotuj na małym ogniu przez około minutę.
  8. Kopytka wykładaj na półmisek. Aby się nie posklejały możesz posmarować je odrobiną masła. Nieco inny, ale równie pyszny przepis na kopytka podała również Katarzyna Puczyńska na Stronie Kuchni.
  9. Teraz czas na przygotowanie sosu pieczarkowego. Jak zrobić sos z pieczarek do kopytek?
  10. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki.
  11. Cebule obierz i pokrój w kostkę.
  12. Oliwę rozgrzej na patelni, zeszklij pokrojone cebule.
  13. Dodaj pieczarki i podsmażaj. Nie przykrywaj patelni.
  14. Gdy pieczarki będą już rumiane, dodaj do nich kostkę serka topionego w mniejszych kawałkach. Poczekaj, aż się roztopi. Taki dodatek nieco zagęści sos i sprawi, że będzie on bardziej kremowy.
  15. Dodaj śmietankę, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. Poczekaj, aż sos się zagotuje. Sos pieczarkowy z natką pietruszki również jest wyśmienity!
  16. Jeśli sos jest zbyt rzadki, a nie chcesz używać mąki, by go zagęścić, gotuj go na małym ogniu przez kilkanaście minut, aż część wody odparuje.
  17. Wyłóż na talerz kopytka i polej je sosem. Danie gotowe.

Co do kopytek z sosem pieczarkowym?

Kopytka z sosem pieczarkowym są pyszne w swojej prostocie, choć można je nieco urozmaicić. Na etapie przygotowywania warto dodać do nich natkę pietruszki lub zblendowany szpinak.

Jaka surówka pasuje do kopytek z sosem pieczarkowym? Dobrze z tym daniem będą komponować się tarte buraczki, surówki ze świeżych warzyw, ale też z kiszonek, jak surówka z kiszonej kapusty.

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kopytka z sosem pieczarkowym na sycący obiad bez mięsa. Zadowolą nawet głodomorów. Sprawdź przepis na kluski w aromatycznym sosie - Strona Kuchni

Wróć na mikolow.naszemiasto.pl Nasze Miasto