MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Krem pomidorowy z tortellini i serem mascarpone. Bogactwo smaków na talerzu do przygotowania w kilka minut. Przepis na zupę z pierożkami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak przygotować pyszną zupę pomidorową z tortellini i serem mascarpone. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak przygotować pyszną zupę pomidorową z tortellini i serem mascarpone. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Krem pomidorowy z tortellini i serem mascarpone to wyśmienita zupa, która nasyci i rozgrzeje w jesienne dni. Gwarantuję, że się przy niej nie napracujesz. Całość jest prosta i niemal błyskawiczna do przygotowania. Przekonaj się, jaka jest smaczna i wypróbuj przepis na zupę z pomidorów z pierożkami.

W skrócie:

Najlepsza pomidorówka. Przepis z pierożkami

Mam dla ciebie przepis na pyszny i aromatyczny krem pomidorowy z tortellini. To wyśmienita zupa na jesień, która nas nasyci i rozgrzeje. Można zrobić ją zarówno ze świeżych pomidorów, jak i z pomidorów z puszki czy passaty. Jej wyjątkowy, kremowy smak podkreśla serek mascarpone. Całość doprawiam oregano, bazylią oraz serem parmezan. Serdecznie polecam, to bardzo łatwy, szybki, a zarazem pożywny obiad.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną zupę z pomidorów i tortellini.

Przepis na zupę krem pomidorowy z tortellini

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 6 pomidorów lub 400 g pomidorów z puszki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 600 ml bulionu lub wody,
  • 3 łyżki sera mascarpone (w temperaturze pokojowej),
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 250 g ugotowanych tortellini np. z ricottą i szpinakiem,
  • 80 g sera parmezan (opcjonalnie może być także gouda lub edam),
  • kilka listków świeżej bazylii.

Jak zrobić zupę pomidorową z tortellini? Przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Świeże pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebule i czosnek obierz i posiekaj.
  3. W garnku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż najpierw cebulę, a następnie dodaj czosnek.
  4. Dodaj świeże pomidory (lub pomidory z puszki), koncentrat pomidorowy, wlej bulion lub wodą. Gotuj ok. 10 minut.
  5. Serek mascarpone wymieszaj z odrobiną ciepłej wody i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze ok. 5 minut.
  6. Wsyp oregano, bazylię oraz sól i pieprz do smaku.
  7. Zmiksuj całość blenderem lub robotem kuchennym.
  8. Nalej zupę do talerzy, dodaj tortellini, posyp całość startym serem i udekoruj listami świeżej bazylii. Smacznego.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Krem pomidorowy z tortellini i serem mascarpone. Bogactwo smaków na talerzu do przygotowania w kilka minut. Przepis na zupę z pierożkami - Strona Kuchni

Wróć na mikolow.naszemiasto.pl Nasze Miasto