Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najsmaczniejszy pomysł na zieloną przystawkę. Poznaj przepis na jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami. Hit na wielkanocny stół

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Na wielkanocną przystawkę proponujemy zrobić jajka faszerowane awokado z suszonymi pomidorami.
Na wielkanocną przystawkę proponujemy zrobić jajka faszerowane awokado z suszonymi pomidorami. Getty Images/AlexPro9500/zdjęcie ilustracyjne
Domowe jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami to szybka i zdrowa przekąska, którą można podać podczas śniadania wielkanocnego. Dojrzałe awokado wystarczy rozdrobnić na gładką pastę, dodać sól, pieprz, pokrojone drobno suszone pomidory i odrobinę soku z cytryny dla zachowania koloru. Ponadto takie jajka ożywiają kolorystycznie świąteczny stół.

W skrócie

Jajka faszerowane awokado urozmaicone posiekanymi suszonymi pomidorami nabierają wyrazistego smaku. Dzięki ich zastosowaniu można mniej posolić masę z awokado. Nie można zapomnieć o użyciu odpowiedniej ilości ziół, które nadają aromatu oraz wyrazistego smaku. Wierzch przystawki można udekorować posiekaną natką pietruszki, świeżą rzeżuchą, listkami bazylii lub odrobiną koperku.

Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami – prosty przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: na 12 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: bardzo łatwy

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 plastry suszonych pomidorów z oleju,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • 1 łyżka posiekanej bazylii, szczypiorku, rzeżuchy lub koperku.

Jak zrobić jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku jajka ugotowałam na twardo przez około 8 minut.
  2. Awokado przekroiłam na pół, usunęłam pestkę i przy pomocy metalowej łyżki oddzieliłam miąższ od skórki.
  3. Następnie awokado umieściłam w misce, dodałam jogurt grecki, sok z cytryny i przy pomocy widelca rozdrobniłam na gładką pastę. Można to także zrobić przy pomocy blendera.
  4. Ugotowane jajka na twardo odstawiłam w misce z zimną wodą do wystudzenia.
  5. Po kilku minutach obrałam ze skorupki i przekroiłam na pół.
  6. Z jajek wydrążyłam żółtka i dodałam do jednolitej masy z awokado.
  7. Suszone pomidory odsączyłam z oleju i pokroiłam na drobne kawałki.
  8. Następnie suszone pomidory wymieszałam z masą z awokado.
  9. Powstałą masą wypełniałam połówki jajek i dekorowałam przed podaniem listkami bazylii, posiekaną natką pietruszki lub odrobiną rzeżuchy.

Inne pomysły na faszerowane jajka

Warto pamiętać, że na stole wielkanocnym można podawać ugotowane jajka faszerowane na różne sposoby. Na przykład świetnie sprawdzają się jajka faszerowane pieczarkami, a miłośnicy mięsa mogą sięgnąć po jajka faszerowane szynką. Do jajek można użyć domowego hummusu albo pasty ze słonecznika. Ograniczyć może tylko wyobraźnia albo domowy budżet przewidziany na święta.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najsmaczniejszy pomysł na zieloną przystawkę. Poznaj przepis na jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami. Hit na wielkanocny stół - Strona Kuchni

Wróć na mikolow.naszemiasto.pl Nasze Miasto