Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sałatka Waldorf to imprezowy hit. Proste składniki, mało pracy, a efekt wyśmienity. Zaskocz swoich gości wykwintną sałatką

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Do sałatki Waldorf można dodać pieczoną pierś z kurczaka, seler naciowy zamiast korzeniowego oraz rodzynki zamiast winogron
Do sałatki Waldorf można dodać pieczoną pierś z kurczaka, seler naciowy zamiast korzeniowego oraz rodzynki zamiast winogron Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Orzechy, jabłka, seler i pyszny sos to podstawa słynnej sałatki Waldorf, którą często jada się na bankietach. Jest bardzo prosta do przygotowania, ale za każdym razem zachwyca smakiem. To strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o najlepsze sałatki na imprezę.

W skrócie

Sałatkę Waldorf podawano na balach i bankietach

Przepis na sałatkę Waldorf jest bardzo stary, pochodzi jeszcze z XIX wieku, a dokładnie z 1896 roku. Po raz pierwszy przygotowano ją z okazji balu charytatywnego, który urządzono w słynnym i prestiżowym hotelu Waldorf Astoria w Nowym Jorku. To właśnie na cześć hotelu sałatka otrzymała nazwę waldorfskiej.

Często podaje się ją na wykwintnych przyjęciach i bankietach, mimo że jej składniki nie są wyszukane. Podstawę stanowią jabłka, orzechy oraz winogrona, ale ten skład często bywa modyfikowany. Jest więc wersja sałatki Waldorf z selerem korzeniowym lub naciowym, z rodzynkami zamiast winogron, a nawet z serem pleśniowym. Do sałatki dodaje się sos majonezowy, który można odchudzić jogurtem i podkręcić musztardą. Sałatka Waldorf smakuje wyśmienicie i będzie doskonałą przystawką na każdej imprezie.

Sałatka Waldorf – doskonała przekąska na imprezę

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • ulubiona sałata (u mnie szpinak),
  • jabłko,
  • orzechy włoskie,
  • pieczona pierś z kurczaka,
  • ciemne winogrona,
  • korzeń selera,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka musztardy miodowej,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować słynną sałatkę waldorfską?

  1. Najpierw przygotowałam sos do sałatki: majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz utarłam w miseczce na gładką masę.
  2. W dużej misce umieściłam liście szpinaku.
  3. Jabłko pokroiłam na cienkie plasterki, które przekroiłam na pół.
  4. Korzeń selera obrałam i pokroiłam na paski, winogrona przekroiłam na pół, orzechy posiekałam. Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki.
  5. Wszystko wrzuciłam do miski ze szpinakiem, zalałam przygotowanym wcześniej sosem i wymieszałam.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sałatka Waldorf to imprezowy hit. Proste składniki, mało pracy, a efekt wyśmienity. Zaskocz swoich gości wykwintną sałatką - Strona Kuchni

Wróć na mikolow.naszemiasto.pl Nasze Miasto