MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

W PRL-u sięgano po nie wyjątkowo chętnie. Dzieci pokochają te delikatne kuleczki. Poznaj przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Danie jest lekkie i sycące.
Danie jest lekkie i sycące. Anna Moyseowicz
Mają wyjątkowy smak i delikatną konsystencję, dzięki czemu przypadną do gustu i dorosłym, i dzieciom. Wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem, ponieważ były niezwykle popularne w czasach PRL-u, a to dzięki prostym, łatwo dostępnym i tanim składnikom. Warto sobie o nich przypomnieć, tym bardziej że ich przygotowanie nie jest szczególnie czasochłonne. Sprawdź przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami.

Kotlety jajeczne z pieczarkami posmakują nie tylko wegetarianom. To pyszna propozycja na lekki obiad bądź kolację. Wymagają nieco cierpliwości i odrobiny pracy, ale zdecydowanie warto się na nie skusić.

Przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami

Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Liczba porcji: 15 kotletów
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 9 jajek,
  • 10 pieczarek,
  • pęczek szczypiorku,
  • ok. 130 gramów żółtego sera,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 6 łyżek oleju roślinnego.

Czytaj też: Tanie kotlety warzywne. Przepis na budżetowy obiad dla całej rodziny. Niezawodny patent na wykorzystanie warzyw z rosołu

Jak zrobić kotlety jajeczne z pieczarkami?

  1. 7 jajek ugotuj na twardo i obierz. Posiekaj w drobną kostkę. Dwa surowe jajka zostaw, będą potrzebne później.
  2. Pieczarki umyj i opcjonalnie obierz ze skórki, również pokrój je w kostkę.
  3. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż pieczarki.
  4. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Szczypiorek umyj i drobno pokrój.
  6. Jajka przełóż do wysokiej miski. Dodaj przestudzone pieczarki, szczypiorek, 3 łyżki bułki tartej, starty ser i przyprawy. Wbij dwa surowe jajka i dokładnie wymieszaj.
  7. Uformuj kotleciki o podobnej wielkości. Obtaczaj w pozostałej bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotleciki po kilka minut z każdej strony. Wyłóż na talerz z papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Kotlety jajeczne z pieczarkami – z czym je podawać?

Kotlety jajeczne z pieczarkami można jeść bez żadnych dodatków. Jeśli jednak chcemy, aby były bardziej sycące, zdecydujmy się na ziemniaki bądź pieczywo. Jako dodatek świetnie sprawdzi się sałata masłowa ze śmietaną, surówka z czarnej rzepy bądź surówka z marchewki i jabłka.

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: W PRL-u sięgano po nie wyjątkowo chętnie. Dzieci pokochają te delikatne kuleczki. Poznaj przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami - Strona Kuchni

Wróć na mikolow.naszemiasto.pl Nasze Miasto