Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Wrzucasz do masy całą czekoladę, pieczesz i gotowe. Ciasto z całą tabliczką czekolady jest szybkie i pyszne. Zobacz, jak je zrobić

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Po wyjęciu ciasta z piekarnika ciepła czekolada jeszcze jest płynna.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika ciepła czekolada jeszcze jest płynna. Anna Moyseowicz
Ciasto z całą czekoladą potrafi poprawić humor i skutecznie osłodzić jesienny wieczór. Jest nie tylko banalnie proste w przygotowaniu, ale też tanie. Zrobisz je z podstawowych produktów, które niemal zawsze znajdują się w kuchni. Dodatkowym składnikiem jest jedynie tabliczka wybranej czekolady. Prezentuję wypróbowany, szybki przepis, który warto zrobić, aby zapewnić sobie chwilę przyjemności.

Spis treści

Kilka składników, parę chwil i już możesz delektować się wyjątkowym deserem. Ten nietypowy przepis sprawi, że zakochasz się w czekoladzie na nowo. Wystarczy zrobić ekspresowe ciasto, wrzucić tabliczkę do surowej masy, zalać ją resztą ciasta i upiec. Ja zdecydowałam się na wersję mleczną, lecz można wybrać ją według własnych upodobań. Ciasto będzie też pyszne z czekoladą gorzką i białą. Dla jeszcze lepszego efektu można wykorzystać dwie tabliczki czekolady, jedną do wewnątrz ciasta, a drugą jako polewę.

Zobacz, jak zrobić ciasto z całą czekoladą.

Przepis na ciasto z całą tabliczką czekolady

Liczba porcji: 8.
Czas przygotowania: 10 min + 25 min pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Czytaj też: Ucierane ciasto czekoladowe ze śliwkami. Tak smaczne, że zjesz je do ostatniego okruszka. Poznaj prosty przepis na placek ze śliwkami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 350 gramów mąki,
  • 100 gramów cukru,
  • 16 gramów cukru wanilinowego,
  • 90 mililitrów oleju,
  • 200 mililitrów mleka,
  • 4 gramy (1 łyżeczka) proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • tabliczka wybranej czekolady.

Jak zrobić ciasto z całą czekoladą?

  1. Jajka wbić do wysokiej miski i dodawać stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy, ubijając na puszystą masę.
  2. Do masy dodać sól, olej oraz mleko, krótko miksować.
  3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, delikatnie mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Przygotować formę do ciasta, najlepiej keksówkę. Posmarować tłuszczem i oprószyć mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Około 2/3 ciasta wylać do formy.
  6. Na ciasto wyłożyć tabliczkę czekolady.
  7. Resztę masy wylać na czekoladę.
  8. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 25-30 minut.
  9. Po wyjęciu z pieca można posypać cukrem pudrem albo też przygotować polewę czekoladową.

Gofry jak na wakacjach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wrzucasz do masy całą czekoladę, pieczesz i gotowe. Ciasto z całą tabliczką czekolady jest szybkie i pyszne. Zobacz, jak je zrobić - Strona Kuchni

Wróć na mikolow.naszemiasto.pl Nasze Miasto