Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić sajgonki z kurczakiem? Poznaj przepis na przekąskę z papieru ryżowego. Sekret smaku tkwi w pikantnym sosie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Chrupiące sajgonki z kurczakiem to znakomita przekąska na domówkę.
Chrupiące sajgonki z kurczakiem to znakomita przekąska na domówkę. Getty Images/kisika/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące sajgonki z kurczakiem i makaronem ryżowym to prawdziwy rarytas zaczerpnięty z kuchni azjatyckiej. Do farszu poza ugotowanym kurczakiem dodaje się makaron ryżowy i świeże warzywa pokrojone w słupki. Wśród nich są marchewki i kapusta. Takie danie warto podawać na domówce razem z sosem sojowym. Wypróbuj przepis na sajgonki z kurczakiem i kapustą pekińską.

W skrócie

Sajgonki są tradycyjną potrawą spotykaną w Azji, w szczególności w kuchni chińskiej i wietnamskiej. Najczęściej papier ryżowy nadziewa się warzywami, świeżymi ziołami takimi jak kolendra, natka pietruszki lub bazylia tajska. Można także spotkać sajgonki z mięsem mielonym lub grillowaną wieprzowiną. Makaron do sajgonek przygotowywany jest z mąki ryżowej i potrzebuje tylko zalania wrzątkiem, aż zmięknie. Sajgonki to znakomita przekąska do zrobienia na przyjęcie w rodzinnym gronie. Można zjeść je, trzymając w dłoniach i bez używania sztućców. Smak sajgonek z kurczakiem będzie dodatkowo podkreślony sosem na bazie sosu sojowego, miodu wymieszanego z wodą i szczyptą suszonych płatków chili.

Sajgonki z kurczakiem – przepis na szybką przekąskę

Liczba porcji: dla 2 - 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 20 arkuszy papieru ryżowego,
  • 100 g makaronu ryżowego,
  • 300 g kapusty pekińskiej,
  • 1 marchewka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 20 ml oleju rzepakowego + 30 ml do smażenia,
  • 320 g filetu z kurczaka,
  • 60 g mieszanki ziół: świeżej bazylii, kolendry i natki pietruszki,
  • 20 ml sosu sojowego.

Sos do sajgonek:

  • 30 ml wody,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • 1/3 łyżeczki płynnego miodu,
  • 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili.

Czytaj także: Pyszne temari sushi. Przepis na imprezową przekąskę

Jak zrobić sajgonki z kurczakiem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku kapustę pekińską dokładnie myję, przekrawam na pół, usuwam twardego głąba i cienko szatkuję na mandolinie lub w robocie kuchennym.
  2. Marchewkę myję, obieram i kroję w cienkie wstążki.
  3. Na patelni z grubym dnem rozgrzewam olej rzepakowy i smażę na nim kapustę pekińską razem z marchewką, aż zmiękną.
  4. Dodaję sos sojowy i pokrojony cienko czosnek.
  5. Podsmażoną kapustę z marchewką przełożyłam do miski, aby wystygły.
  6. Makaron ryżowy zalałam wrzątkiem na 3 minuty i odcedziłam. Długość moczenia makaronu jest uzależniona od jego grubości.
  7. Kurczaka pokroiłam w cienkie paski i podsmażyłam na patelni o grubym dnie na średniej mocy palnika.
  8. Następnie kurczaka cienko posiekałam, dodałam do kapusty i doprawiłam pokrojonymi świeżymi ziołami. Do tych składników dodałam wcześniej przygotowany makaron ryżowy.
  9. Arkusze papieru ryżowego moczyłam po kolei w szerokiej misce z ciepłą wodą przez 30 sekund.
  10. Mokre arkusze rozkładałam na drewnianej desce, na środku kładłam po łyżce nadzienia i zwijałam je ściśle tak jak krokiety.
  11. Gotowe krokiety kładłam na drewnianej desce. Na patelni rozgrzałam olej do smażenia sajgonek.
  12. Sajgonki z kurczakiem smażyłam przez około 4 minuty, aż będą całkowicie rumiane.
  13. Przed podaniem wymieszałam składniki sosu do sajgonek. Sajgonki podawałam posypane natką pietruszki.

Sajgonki z kurczakiem z piekarnika

Jeżeli nie chcecie smażyć sajgonek na patelni, to polecam je upiec. Wystarczy sajgonki wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu olejem i piec w 180° Celsjusza przez 8 minut. Takie sajgonki świetnie smakuje upieczone we frytkownicy beztłuszczowej, która nadaje im wyjątkowej chrupkości i kruchości.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić sajgonki z kurczakiem? Poznaj przepis na przekąskę z papieru ryżowego. Sekret smaku tkwi w pikantnym sosie - Strona Kuchni

Wróć na mikolow.naszemiasto.pl Nasze Miasto