Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pieczone, zimowe warzywa na obiad lub kolację. Chrupiąca, zdrowa przekąska na chłodne dni. Sos, który do nich robię, jest obłędny!

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Pieczone warzywa można podać jako dodatek do obiadu
Pieczone warzywa można podać jako dodatek do obiadu Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Pieczone zimowe warzywa z obłędnym sosem na bazie suszonych pomidorów i pieczonego czosnku to pomysł na zdrową, samodzielną przekąskę lub dodatek do mięsa. Robią się właściwie same i wyśmienicie smakują.

W skrócie

Zimą często tęsknię za pomidorami i ogórkami, ale niestety te szklarniowe są przeważnie mało smaczne, by nie powiedzieć, że niejadalne. Szkoda mi nawet wydawać na nie pieniądze. Dlatego w tym czasie przygotowuję chętniej pieczone, sezonowe warzywa. Wystarczy je obrać, upiec i podać z pysznym dressingiem. Są świetne jako samodzielna przekąska, na imprezę i na kolację. Doskonale smakują także jako dodatek do pieczonego mięsa zamiast surówki. Proponuję przygotować do warzyw łatwy, ale obłędnie pyszny sos z suszonymi pomidorami i pieczonym czosnkiem.

Pieczone warzywa – pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu

Czas przygotowania: 20 minut przygotowania + 60 minut pieczenia
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 mały batat,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • kilka różyczek kalafiora,
  • pół małej cukinii,
  • pół małego bakłażana,
  • 1 cebula,
  • 1 główka czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • łyżeczka tymianku,
  • pół cytryny,
  • sól.

Na sos do warzyw:

  • 2 suszone pomidory,
  • dwie łyżki majonezu,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Polecam także: Pyszna surówka z pora z nietypowym dodatkiem

Na zdjęciach w naszej galerii zobaczysz, jak przygotować pieczone warzywa i pyszny dip z suszonych pomidorów

Jak przygotować pieczone warzywa?

  1. Warzywa obrałam i pokroiłam na mniejsze części. Jeśli wolisz, możesz zostawić skórkę na cukinii, ponieważ i tak zmięknie. Ewentualnie ściągnij pojedyncze paski skóry. Bakłażana i papryki nie obierałam.
  2. Główki czosnku nie obierałam, tylko przekroiłam w poprzek.
  3. Wyłożyłam blachę papierem do pieczenia i ułożyłam na niej warzywa.
  4. Na środku ułożyłam połówki główki czosnku. W trakcie pieczenia zmiękną i uwolnią swój aromat. Będą potrzebne także do sosu.
  5. Posoliłam warzywa, posypałam tymiankiem, skropiłam oliwą i sokiem z cytryny.
  6. Wstawiłam warzywa do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 60 minut. Przykryłam je płachtą papieru do pieczenia, aby nie spaliły się z wierzchu.
  7. Kiedy warzywa się upiekły, przygotowałam sos.
  8. Upieczony czosnek wycisnęłam ze skórki do kielicha blendera.
  9. Dodałam do niego majonez, oliwę, pomidory, sok z cytryny, sól i pieprz.
  10. Zblendowałam sos na gładką masę.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pieczone, zimowe warzywa na obiad lub kolację. Chrupiąca, zdrowa przekąska na chłodne dni. Sos, który do nich robię, jest obłędny! - Strona Kuchni

Wróć na mikolow.naszemiasto.pl Nasze Miasto