Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierożki z gyrosem to imprezowy hit. Idealne na ostatki i rodzinne spotkania. Sprawdź przepis i zaskocz swoich gości

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Pyszne pierożki z gyrosem to szybkie danie na kolację albo na imprezę
Pyszne pierożki z gyrosem to szybkie danie na kolację albo na imprezę Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Aromatyczne, delikatne mięso z kurczaka w towarzystwie chrupiących warzyw to farsz, którym nadziewamy pierożki à la gyros. Ich przygotowanie zajmuje pół godziny, a w efekcie mamy pyszną przekąskę na imprezę, która z pewnością zachwyci wszystkich gości. Pierożki z gyrosem są wyśmienite na ciepło i na zimno, a najlepiej smakują z sosem tzatziki.

W skrócie

Sałatka gyros to jedna z najpopularniejszych przekąsek na imprezę. Dziś chciałabym zaproponować ci równie smaczną alternatywę, czyli pierożki z gyrosem. To idealny finger food, więc goście nie będą potrzebować talerzyka i sztućców. Drożdżowe ciasto z farszem smażymy na głębokim tłuszczu, więc później można jeść je palcami. Nadzienie składa się z podsmażonego kurczaka i warzyw, które najczęściej dodaje się do gyrosu. Pierożki są doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej smakują z samodzielnie przygotowanym sosem tzatziki, który posłuży jako dip.

Pierożki z gyrosem – wyśmienita przekąska na imprezę

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 40 pierożków
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 3 żółtka,
  • 50 g drożdży,
  • 50 g masła.

Na farsz à la gyros:

  • pierś z kurczaka,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • kilkanaście pieczarek,
  • czerwona papryka,
  • cebula,
  • puszka kukurydzy,
  • przyprawa gyros,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • 1 l oleju do smażenia.

Polecam także: Pyszne, proste i sycące. 9 pomysłów na szybkie obiady bez mięsa

Jak przygotować pierożki à la gyros?

  1. Najpierw przygotowałam ciasto na pierogi. Mleko podgrzałam, dodałam do niego drożdże, a następnie mąkę, żółtka, masło i szczyptę soli. Zagniotłam i odstawiłam na pół godziny.
  2. W tym czasie zabrałam się za farsz. Pierś z kurczaka oczyściłam, pokroiłam i krótko zblendowałam, aby powstały małe kawałeczki. Możesz także posiekać pierś ostrym nożem.
  3. Poszatkowałam kapustę pekińską, pieczarki, cebulę i czerwoną paprykę.
  4. Mięso i warzywa podsmażyłam na patelni, doprawiłam solą i przyprawą do gyrosa.
  5. Rozwałkowałam ciasto i wykroiłam z niego okręgi za pomocą szklanki.
  6. Nadziałam pierogi farszem i zakleiłam brzegi.
  7. Pierogi z gyrosem smażyłam na głębokim tłuszczu. Następnie odłożyłam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby wchłonął tłuszcz.
  8. Pierogi à la gyros najlepiej podawać z sosem tzatziki.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pierożki z gyrosem to imprezowy hit. Idealne na ostatki i rodzinne spotkania. Sprawdź przepis i zaskocz swoich gości - Strona Kuchni

Wróć na mikolow.naszemiasto.pl Nasze Miasto