MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Połącz 4 składniki, a zyskasz domowe lody kawowe. Rozkoszny smak podkręcam kajmakiem. Poznaj przepis jak z najlepszej lodziarni

Redakcja
Ten przepis na lody kawowe jest świetnym pomysłem na deser na przyjęcie w gronie znajomych. Z racji obecności alkoholu, polecam podawać je osobom dorosłym.
Ten przepis na lody kawowe jest świetnym pomysłem na deser na przyjęcie w gronie znajomych. Z racji obecności alkoholu, polecam podawać je osobom dorosłym. Anna Daniluk
Ten banalny przepis na lody kawowe potrzebuje tylko czterech składników. Przez lata znacznie go przerabiałam. Dodawałam różnego rodzaju likiery lub dodatki, które zmieniały ich smak. Zachęcam do zrobienia szybkich lodów kawowych bez jajek. Idealny deser do zrobienia bez specjalnej maszynki.

W skrócie

Rozpływające się w ustach lody kawowe z espresso nie należą do dietetycznych deserów. Wystarczy połączyć schłodzoną śmietankę kremówkę o minimalnej zawartości tłuszczu 30 procent. Oryginalny sposób przygotowania kilka lat temu w programie „Nigellissima” proponowała Nigella Lawson, znana brytyjska autorka programów kulinarnych i książek kucharskich. Ona używała słodzone mleko skondensowane. Idę krok dalej z tym pomysłem i polecam zamienić ją na gotową masę krówkową. Taka masa kajmakowa znakomicie podkreśla smak kawy. Do tego przepisu wykorzystuję espresso w proszku, ale możesz wykorzystać każdą kawę rozpuszczalną. W takim przypadku trzeba dwukrotnie zwiększyć użycie kawy i rozpuścić ją w 30 ml gorącej wody. Poznaj przepis na domowe lody kawowe.

Lody kawowe z kajmakiem – prosty przepis na deser

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzin schładzania w zamrażarce.
Stopień trudności: bardzo prosty.

Składniki:

  • 300 g śmietanki kremówki 36%,
  • 175 g masy krówkowej,
  • 2 łyżki rozpuszczalnego espresso,
  • 2 łyżki likieru kawowego np.: irish cream.

Jak zrobić lody kawowe?

Sposób przygotowania:

  1. Schłodzoną śmietankę przelałam do misy robota kuchennego.
  2. Następnie dodałam masę krówkową, rozpuszczalne espresso i dolałam likier kawowy.
  3. Wszystkie składniki miksowałam od najniższych obrotów, powoli doprowadzając do średniej mocy robota.
  4. Masę na lody kawowe należy miksować przez 8-10 minut, aż podwoi objętość i będzie lekka i puszysta.
  5. Pod koniec mieszania na lodach kawowych powinny zostawać delikatne wzorki jak na białkach ubijanych do bezy.
  6. Masę na lody kawowe należy przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia żywności.
  7. Lody kawowe wstaw do zamrażarki na 6 godzin.

Sposób podania domowych lodów

Zmrożone lody kawowe można podawać w szklanym pucharku do deserów, albo wypełnić kulkami lodów kupione w sklepie rożki waflowe. Z tych lodów kawowych można także wykonać szybką lodową kanapkę, wkładając ją pomiędzy pokrojone w kwadraty wafle tortowe.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Połącz 4 składniki, a zyskasz domowe lody kawowe. Rozkoszny smak podkręcam kajmakiem. Poznaj przepis jak z najlepszej lodziarni - Strona Kuchni

Wróć na mikolow.naszemiasto.pl Nasze Miasto