Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rozgrzewający dahl z soczewicy. Poznaj przepis na aromatyczne danie dla wegetarian. Ten posiłek dodaje energii

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Rozgrzewający dahl z soczewicy to danie, które można zajadać przez cały rok. Dominika dodaje do niego olej określany jako tadka.
Rozgrzewający dahl z soczewicy to danie, które można zajadać przez cały rok. Dominika dodaje do niego olej określany jako tadka. Justyna Chrobot/materiały prasowe wydawnictwa Buchmann
Dahl z soczewicy to rozgrzewający posiłek, który można jeść przez cały rok. Dzięki soczewicy danie ma wysoką zawartość białka. Ostrości dodaje zestaw starannie wybranych przypraw, w tym imbiru, kurkumy i mielonej kolendry. Warto wiedzieć, że dahl wywodzi się z kuchni indyjskiej. Zobacz przepis pochodzący z książki „Roślinna sprawa” Dominiki Targosz.

W skrócie

Dominika Targosz zdradza, że dahl z soczewicy często gości u niej na zimowe śniadanie. Białko sprawia, że można być nasyconym i rozgrzanym na długo. Autorka przepisu zachęca podawać go z plastrami marynowanej dyni i piklowaną różową cebulką. Dodamy, że latem ostry dahl zintensyfikuje potliwość i dzięki temu będzie nam chłodniej w gorące din. Kucharka podpowiada też, że metoda wlewania gorącego oleju do zupy określana jest jako tadka i dzięki niej zupa jest idealnie gładka. Zobacz przepis na dahl z soczewicy idealny do świętowania np.: Międzynarodowego Dnia Wegetarianizmu przypadającego 1 października.

Dahl z czerwonej soczewicy – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g czerwonej lub żółtej soczewicy,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • mały kawałek imbiru,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • olej do smażenia,
  • 1,5 l wody,
  • sól.

Tadka:

  • 3 łyżki oleju lub oliwy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kozieradki i/lub gorczycy,
  • 1/2 łyżeczki ziaren kuminu,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 1 mała suszona papryczka chili (opcjonalnie).

Jak zrobić domowy dahl z soczewicy?

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Posiekaj drobno cebulę, wrzuć ją do garnka, a kiedy zrobi się szklista, dodaj posiekany imbir i kolendrę oraz kurkumę.
  2. Smaż 2–3 minuty, dodaj soczewicę oraz sól, wymieszaj i wlej 1,5 l wody. Postaw na niewielkim ogniu, przykryj i gotuj ok. 25 minut.
  3. Po upływie tego czasu przemieszaj dahl. Jeśli jest jeszcze wodnisty, przykryj go i gotuj kolejne 10 minut. Jeżeli dahl nie jest wystarczająco kremowy, dodaj więcej wody i wydłuż czas gotowania — ziarenka soczewicy powinny się całkowicie rozpaść.
  4. Przygotuj tadkę: do rondelka wlej olej, dodaj pokrojony na plasterki czosnek i przyprawy. Postaw na małym ogniu i powoli podgrzewaj.
  5. Kiedy czosnek zarumieni się na brzegach, wlej gorący olej do garnka z dahlem i energicznie zamieszaj. Wyłącz ogień, ostrożnie spróbuj (uwaga: dahl jest bardzo gorący!) i dopraw do smaku.

„Roślinna sprawy” – przepisy Dominiki Targosz

Autorka książki zebrała przepisy na proste i smakowite dania nie tylko dla wegan i wegetarian. Na pożywny obiad można przygotować lekką sałatkę z chlebem panzanella. Na śniadanie można także przyrządzić twarożek wiejski z tofu, a na wytrawny deser – krakersy wieloziarniste. Smakosze słodkich i wyrazistych w smaku wypieków będą zachwyceni gryczanym chlebkiem bananowym.

Przepis z książki „Roślinna sprawa” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Rozgrzewający dahl z soczewicy. Poznaj przepis na aromatyczne danie dla wegetarian. Ten posiłek dodaje energii - Strona Kuchni

Wróć na mikolow.naszemiasto.pl Nasze Miasto