MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Sycące pierogi z mięsem na obiad. Poznaj przepis na danie jak u babci. Tajemnica smaku tkwi w doprawieniu wołowiny

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Klasyczne pierogi z mięsem nadziewa się farszem przygotowanym ze zmielonej wołowiny z rosołu.
Klasyczne pierogi z mięsem nadziewa się farszem przygotowanym ze zmielonej wołowiny z rosołu. 123rf.com/dar1930/zdjęcie ilustracyjne
Pierogi z mięsem to danie kojarzone najczęściej z PRL – em. Wtedy na stołówkach i w wielu domach podawano pierogi z ugotowaną w rosole wołowiną. Był to świetny sposób, aby zapobiec marnowaniu jedzenia, a także wykorzystać smak ziół, przypraw dodawanych do zupy. Wypróbuj prosty przepis na pożywne pierogi z mięsem z rosołu.

W skrócie

Domowe pierogi z mięsem to okazja na przygotowanie różnego rodzaju nadzienia. Klasycznym sposobem jest wykorzystywanie zmielonego mięsa wołowego. Jednak gospodynie często sięgały po mięso drobiowe po gotowaniu rosołu, albo łączyły ugotowane mięso wieprzowe lub wołowe z suszonymi grzybami, lub poszatkowaną kapustą. Mięso można także wymieszać z kiszoną kapustą, która nada niemal bożonarodzeniowego smaku. Podpowiadamy, jak zrobić podstawowy przepis na pierogi z mięsem.

Klasyczne pierogi z mięsem – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.

Składniki:
Ciasto na pierogi:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 125 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Farsz na pierogi z mięsem:

  • 350 g wołowiny ugotowanej w rosole,
  • 1 cebula,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 40 g masła,
  • 2 łyżki rosołu,
  • szczypta soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić pierogi z mięsem?

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną należy przesiać i dodać do niej pozostałe składniki na ciasto pierogowe.
  2. Całość należy zagnieść na zwarte ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do rozwinięcia się glutenu na przynajmniej 10 minut.
  3. Cebulę należy obrać, pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej patelni z masłem do zarumienienia
  4. Mięso wołowe, bułkę, podsmażoną cebulę należy zmielić w maszynce do mięsa, albo w robocie kuchennym posiadającym ostrza w kształcie litery S. Do zmielonej wołowiny można dodać rosół i doprawić solą i pieprzem.
  5. Farsz do pierogów z mięsem trzeba dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  6. Ciasto pierogowe trzeba cienko rozwałkować i wycinać z nich krążki o średnicy 6 cm.
  7. Na każdą część trzeba układać pośrodku farsz i dokładnie zlepić pierogi.
  8. Pierogi z mięsem należy gotować w szerokim garnku z wrzącą osoloną wodą, aż wypłyną na wierzch. Od tego momentu powinny jeszcze być gotowane przez dwie minuty.
  9. Pierogi z mięsem należy wyłowić z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej.
  10. Przed podaniem pierogi można okrasić podsmażoną cebulą, polać masłem lub tłuszczem ze skwarkami.

Przyprawy do farszu na pierogi z mięsem mielonym

Cebulę można przesmażyć z suszonymi ziołami, które nadadzą nadzieniu przyjemnego smaku i zapachu. Szczególnie zachęcamy do skorzystania z majeranku, tymianku, ziół prowansalskich, a także szczypty słodkiej papryki lub egzotycznego kminu rzymskiego. Jeżeli lubicie smak czosnku i nie wyobrażacie sobie bez niego gotowania, to dorzucić go do cebuli i przesmażyć z ziołami do momentu, gdy będzie zarumieniony.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sycące pierogi z mięsem na obiad. Poznaj przepis na danie jak u babci. Tajemnica smaku tkwi w doprawieniu wołowiny - Strona Kuchni

Wróć na mikolow.naszemiasto.pl Nasze Miasto